För trettiotvå år sedan klev jag in i en ”riktig” organisation för första gången. Ett helt vanligt, svenskt företag med drygt 600 anställda, varav de flesta var lågutbildade kvinnor. Denna nya värld var ett mysterium. Den största gåtan var hur fullvuxna människor kunde göra sig så små på jobbet, tysta sig själva i chefers närvaro.
Dessa kvinnor var supernoggranna och ansvarstagande. De gick aldrig hem förrän jobbet var klart. Utanför jobbet tog de ansvar för sina familjer, huslån, navigerade glädjeämnen och sorger – allt som livet erbjuder. Förundrad såg jag hur tysta de blev i chefers närvaro. Jag var övertygad om att den där tystnaden dolde viktiga erfarenheter, kunskap och visdom.
Jag hade rätt. Med kundens behov i centrum så drog jag igång ett utvecklingsprojekt. Medarbetare från olika avdelningar, som aldrig tidigare träffats, berättade för varandra om sin länk i kedjan. Resultatet blev ett mycket bättre omhändertagande av kunderna och ett kundservicepris. Gott så. Men för mig var den största glädjen att se dessa kvinnor sträcka på sig, inse sin betydelse för helheten och måna mer om varandra – med uppgiften och kunden i centrum. Detta gick att uppnå trots organisationens silo-uppdelning och trots hierarkin.
Jag gick vidare till nya organisatoriska äventyr, med medarbetare med helt andra utbildningsnivåer men mina observationer var desamma – att människor gav upp sin makt, gjorde sig onödigt små och hjälplösa.
Vad hindrar oss från att hitta bättre sätt
På slutet av 80-talet var det ingen utom jag – det var så det kändes – som ifrågasatte hierarkin. Idag gör de flesta det. Ändå, 2020, drygt trettio år senare, brottas vi fortfarande med att hitta sätt att organisera, styra och leda som möjliggör för oss att vara våra bästa jag tillsammans med andra – arbetssätt som hjälper oss att lyhört möta en snabbrörlig och osäker värld.
Jag tror att det är några påhitt, eller illusioner, som står i vägen för oss. Som att organisationer går att styra till exempel. Eller att det går att planera och organisera sig till kreativt mänskligt samspel. Få tror att man kan styra sitt blodomlopp, eller ens vad som ska hända under julhelgerna när familjen samlas. Men på något förunderligt sätt, när vi kliver in i en organisation så klickar en programvara igång i oss som tror på linjära orsak-verkan samband, på att mätbara mål ger önskat resultat, på att medarbetares arbetslust väcks av färgglada strategier.
Släpp sargen – led tillsammans
Det finns många organisationer idag som släpper taget om illusionerna, som modigt utgår från att vi kan lita till självorganiserande och självstyrande principer. Man ser dem mest i nyare branscher, men de finns också i traditionella branscher som tillverkningsindustri och omvårdnad. Och det finns många som står och väger – vågar vi släppa sargen eller...?
Min nya bok Teamkraft för en ny tid – träningsprogram för team som vill stärka sina samarbetsmuskler kan hjälpa oss att släppa sargen. I nästan alla organisationer arbetar man i någon form av team eller arbetsgrupper. När team stärker sina samarbetsmuskler blir de klokare tillsammans, mer lyhörda för sin omgivning, mer autonoma – mer kraftfulla helt enkelt. När de med mer makt ser det hända blir det lättare för dem att släppa sargen, att steg för steg släppa taget om några begränsande illusioner. När vi släpper taget om att försöka styra och kontrollera får vi utrymme att skapa strukturer och processer som stödjer självorganisering och självreglering.
I boken beskriver jag elva muskelgrupper som team kan behöva stärka. Allt från ESSENS - varför vi finns, RIKTNING - hur vi säkrar att vi är på rätt väg, till UPPRIKTIGHET – hur vi bygger psykologisk trygghet, och RÄTTESNÖREN – hur vi blir överens om sånt vi behöver vara överens om för att jobbet ska flyta väl. Och sju muskelgrupper till. Det finns praktiska träningsprogram och en kortlek med frågor kopplade till varje muskelgrupp. Du finner bok och kortlek här.
Om du och ditt team vill ha en virtuell introduktion till boken och hur ni kan stärka era samarbetsmuskler, hör av dig: [email protected], +46 70 779 60 33.
Om du vill fördjupa ert arbete mot självorganisering och självstyre, lära och utvecklas tillsammans med andra, så är du varmt välkommen till vårt virtuella releaseparty, 21 september, 15.00-17.00. I samarbete med Gestaltakademin i Skandinavien lanserar vi två nya Lärande Lekplatser där vi utforskar detta skifte.
En av de lärande lekplatserna är Gestaltakademins nya 1-åriga utbildning Självorganiserande Ledarskap - navigera i ovisshet med nyfikenhet, medvetenhet och mod.
Om du vill prenumerera på min blogg Excitement and Growth, klicka här.
Jag hoppas våra vägar korsas under 2020.
Varma hälsningar,
Greta
Andra inlägg
- Let’s reimagine feminism
- We have outgrown the hierarchical organization
- Organically Emerging Team Power - an Effect of the Corona Crisis?
- Organiskt framväxande Teamkraft - en effekt av Coronakrisen?
- Tre myter om självorganisering och självstyre
- Three myths of Self-Organizing & Self-Management
- Agile learning organisations with Sociocracy 3.0
- ”Thoughts for top leaders” who truly want to empower their organisation
- Excitement and Growth